Percussió tradicional

Instruments de Percussió: Tradició i Construcció

Els tabals, els timbals, els panderos, els tamborins, les panderetes, … són instruments de percussió membranòfons que consten d’una caixa de ressonància, generalment de forma cilíndrica, i una o dues membranes que cobreixen les obertures de la caixa. Per al so, el tambor és copejat en la membrana amb la mà o amb algun pal.

La manera tradicionals de tocar els tabals o els timbals és picant-lo de costat i s’acostuma a penjar amb una corretja des d’una de les espatlles  per la qual cosa permet integrar-se còmodament en cercaviles, correfocs i altres esdeveniments al carrer.

Construcció d’Instruments de Percussió

Aquests instruments són fets de fusta, generalment el cos o caixa de ressonància els faig de contraplacat, tot i que també en construeixo de fusta massissa (evitant molta cola que influeix en el só final de l’instrument). Els riscles sempre de fusta massissa i d’una sola peça per no influir negativament en el só de l’instrument.

El sistema de tensió és amb corda de cànem i els tensors de cuir. Les membranes estan fetes generalment de pell de cabra muntades sobre un riscle de fusta. També utilitzem pells d’altres animals com la vedella, el búfal, i altres, però sempre pensant amb la finalitat o el tipus d’instrument, doncs el so varia molt entre un tipus de pell i un altre.

Els acabats estàndards són envernissats, però la majoria els pintem a demanda. Si són pintures planes i úniques pel el cos i els riscles no té cap sobrecost (per exemple, cos negre i riscles granes).

Si cal pintar-hi coses més complexes com un logo té un sobrecost que depèn de la complicació del disseny.

Pel que fa als diàmetres treballem en polzades (1 polzada = 2,54 cm) però també fem mides no reglades sota demanda.