Xixo Luthier

Artesà de la música

La Gralla Seca

 

La gralla seca és de la família dels oboès populars, és un instrument de vent aeròfon de llengüeta doble constituït per un tub de fusta tronco-cònic d’uns 36 cm de longitud, un tudell i una inxa (llengüeta doble). És un instrument de carrer i per tant la seva sonoritat ha de ser estrident i clara, i la seva afinació ha de ser perfecte. El fet que sigui un instrument tradicional, popular i d’arrel t’obliga a tocar-lo amb dignitat, el que vol dir fer-lo sonar afinat i amb un só potent, fort, amb molt volum però agradable a l’oïda, principal motiu de la meva dedicació i esforç a millorar i facilitar l’afinació i el só.

El timbal o la caixa és el company inseparable de les gralles, forma part dels instruments catalans de ritme i percussió. Els podeu veure a la pestanya “Tabals, timbals i caixes”.

La fusta utilitzada per a construir gralles pot ser de molts tipus, però el més important és que siguin fustes compactes, d’alta densitat, poc poroses, resistents a la humitat i sobre tot que siguin fustes sonores. Tradicionalment s’havien fabricat de ginjoler (i encara se’n fan) però avui és més habitual construir-les de banús, boix, palissandre, granadilla, etc. També se’n fan de bubinga però és fusta molt porosa i no recomanable per fer instruments de vent.

Tessitura: Sol 3 a Sol 5

Fusta: Palrosa, Boix, Banús, Granadilla.

Anellat i Tudell: Llautó

Só: Instrument de carrer, potent, fort, amb molt volum.

Mides: Diàmetre campana 6.5 cm, Llargada 36 cm

Inclou la canya (inxa) i el tudell

© 2024 Xixo Luthier

Autor Anders Norén